wetenschapsjournalist Gekloonde honden, het effect van praatjes met vreemden, of varkens met menselijke nieren. Ik schrijf als wetenschapsjournalist over de meest uiteenlopende onderwerpen voor onder meer de Volkskrant, Quest, Psychologie Magazine en Nu.nl (wetenschap).

Daarnaast ben ik actief als wetenschappelijk tekstschrijver voor onder meer AMC Magazine en het Longfonds (Longwijzer). Altijd ben ik op zoek naar nieuwe inzichten uit de wetenschap die ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden, naar ontdekkingen die onze kijk op de wereld veranderen.

Of het nu gaat om onderwerpen uit de psychologie, biologie, medische wetenschap, geschiedenis, ruimtevaart of scheikunde; ik duik diep in de materie totdat ik de kleinste details begrijp en er een spannend verhaal over kan schrijven voor kranten, tijdschriften, organisaties of mijn blog.

Wetenschapsjournalist tussen gekloonde honden

Ik ben geen wetenschapsjournalist die aan de zijlijn blijft staan. Het liefste beleef ik mijn onderwerpen zelf. Zo knoopte ik in 2013 gesprekjes aan met 100 vreemden  (lees artikel) om te zien of het effect had op mijn geluksgevoel. In 2015 testte ik voor Psychologie Magazine of je in het dagelijks leven veel voordeel hebt van een nepglimlach. Mijn meest bijzondere reportage maakte ik vorig jaar voor de Volkskrant. Ik reisde af naar een kliniek in Seoul waar honden worden gekloond voor mensen die geen afscheid kunnen nemen van hun overleden viervoeter.

Wetenschapsjournalistiek is voor mij meer dan schrijven alleen. De kennis die ik heb opgedaan in mijn loopbaan, deel ik graag in de vorm van workshops en lezingen. Zo gaf ik onlangs bij Shell een lezing over de invloed van mobieltjes op ons werk en onze sociale contacten. Bij Hagens PR gaf ik een workshop persberichten schrijven. Verder kun je op mijn blog schrijfvis.nl lezen hoe mijn verhalen tot stand komen, en met welke methodes ik mijn werk als wetenschapsjournalist en tekstschrijver zo efficiënt en goed mogelijk uitvoer. Ik geef op Schrijfvis niet alleen schrijftips, maar blog ook over concentratie, uitstelgedrag en netwerken.

Je kunt me als wetenschapsjournalist inhuren voor:

  • Het schrijven van meeslepende artikelen over wetenschap voor een groot publiek
  • Het meedenken over persberichten, zakelijke blogs of een workshop persberichten schrijven
  • Lezingen over populairwetenschappelijke onderwerpen die ons dagelijks leven raken.

* Naast wetenschapsjournalist ben ik ook schrijver. In 2013 debuteerde ik bij de Bezige Bij/Cargo met de spannende roman Savelsbos, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs en waarmee ik de tweede prijs won bij de Crimezone Thrillerawards.

Opleiding tot wetenschapsjournalist in het kort

Meer informatie op LinkedIn Je kunt me volgen op Twitter en Facebook.