Weetjes van een wetenschapsjournalist

Nieuwe studie: Waar komt de banaan vandaan?

Lang niet alle bananen zijn krom en geel. Zo bestaan er ook rode bananen. 

En uit een nieuwe studie blijkt nu dat er in de oerwouden van Borneo en Nieuw-Guinea waarschijnlijk nog onontdekte voorouders van de banaan groeien met een heel ander uiterlijk. 

In dit artikel lees je een korte geschiedenis van de banaan. 

De herkomst van de banaan

Bananen werden ongeveer 7.000 jaar geleden voor het eerst gekweekt door mensen op Nieuw-Guinea. Tot die tijd groeiden de vruchten alleen in het wild. Die wilde bananen zat vol met zaden en waren daardoor bijna oneetbaar. 

Maar de papoea’s slaagden er door kruisbestuiving in om eetbare bananen te kweken, zonder zaden. Deze banen waren meestal groen of rood en hadden allerlei vormen. 

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Alliance Biodiversity International hebben nu een genetische analyse uitgevoerd om precies te achterhalen uit welke vruchten moderne bananen zijn ontstaan. 

Ze bestudeerden met behulp van de computer het DNA van 68 wilde bananensoorten en 154 gecultiveerde soorten, zo meldt nieuwssite Science. Uit hun onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk nog drie onbekende bananensoorten bestaan, die kunnen worden beschouwd als de voorouders van kromme, gele bananen. 

eEn onbekende voorouder

Eén van deze soorten groeit in Nieuw-Guinea. Maar ook op de Filippijnen en op Borneo zijn waarschijnlijk voorlopers van de moderne banaan te vinden, zo blijkt uit het genetisch onderzoek. Dat zou betekenen dat de banaan op meerdere plaatsen is gecultiveerd. 

De nog onbekende voorouders van de banaan zijn nog niet ontdekt. Maar de wetenschappers denken dat de vruchten nog steeds bestaan, en ergens in de ondoordringbare oerwouden van Borneo en de Filippijnen groeien.

Volgens de onderzoekers bewijst de ontdekking dat we nog maar weinig weten over de herkomst van bananen. “Mijn vrienden en familie verbazen zich er altijd over dat ik nog steeds bezig hou met bananen”, aldus onderzoeksleider Matthieu Roard in de New York Times. “Maar er is nog zoveel te ontdekken. 

In onderstaande video zie je een korte geschiedenis van de banaan:

Van rode banaan tot gele banaan

Bananen werden pas in de loop van de negentiende eeuw voor het eerst naar de rest van de wereld geëxporteerd. In Amerika werden de eerste bananen bijvoorbeeld verhandeld op de markt van Toronto.

Dat waren rode bananen. Deze soort bestaat nog steeds. De vruchten zijn iets kleiner dan gele bananen. Verder is het vruchtvlees van rode bananen crèmekleurig tot roze. De smaak is wat zoeter. Ze worden vaak gebruikt bij de bereiding van toetjes.  

De moderne banaan ontstond waarschijnlijk door een mutatie op een plantage in Jamaica. De eerste gele bananen zouden in 1836 zijn ontdekt door plantage-houder Jean Poujot op zijn eigen grond. 

Toen hij uit nieuwsgierigheid proefde van de gemuteerde vruchten, was hij meteen verkocht. De smaak was zo goed dat hij besloot om de gele bananen te gaan cultiveren. Vandaag de dag eten we nakomelingen van deze vruchten nog steeds.

Lees ook:
– Wat zijn de meest zeldzame planten van Nederland?
– Waarom de naakte molrat ons kan helpen onsterfelijk te worden

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta