
Het beste padelracket hoeft geen 80, 100 of zelfs 200 euro te kosten. Als je ongeveer de helft uitgeeft, zit je ook goed.
Want wat is nou eigenlijk een goed padelracket? En hoe duur moet dat minimaal zijn? Ik stelde deze vragen eerst aan een medewerker van een sportwinkel in Delft. Hij fronste zijn wenkbrauwen en pakte drie rackets van een plank. Ze kostten 80, 100 en 200 euro.
Het beste padelracket
De verkoper wees naar de allerduurste en tikte op het frame van carbon. “Dit is de beste, bij die andere rackets gaat dit soms na een paar maanden al kapot. En hij speelt heerlijk licht, heb ik me laten vertellen.”
Dat laatste zinnetje maakte me wantrouwig. Hoe wist hij wat een goed padelracket was als hij zelf niet speelde? (lees ook: wat is padel precies, en hoe werkt het?)
Ik fietste terug naar huis en vond daar onderstaand filmpje van een goede speler die een racket van slechts 50 euro aanprees: de Kuikma 510. Nog dezelfde dag heb ik dit padelracket gekocht bij de Decathlon.
Onder dit filmpje lees je mijn ervaringen met het racket. Ook lees je hieronder hoe je het beste padelracket voor jezelf kiest.
Hoe vind je het beste padelracket voor jou?
Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een padelracket? Spoiler: de vorm van het racket is belangrijker dan het materiaal.
Grofweg zijn er twee vormen van padelrackets: druppelvormig (teardrop) en diamantvormig (diamond). Die racketvorm heeft invloed op de manier waarop je bal raakt.
Waarom een Druppelvormig blad kiezen?
Druppelvormige rackets zijn vooral geschikt voor beginners. Dit type racket heeft een bredere bovenkant en een smallere onderkant, waardoor het racket een hogere sweetspot heeft, oftewel een breder vlak waarmee je de bal kunt raken.
Dit maakt het racket ideaal voor spelers die veel controle willen over hun slagen.
Waarom een diamantvormig blad kiezen?
Diamantvormige rackets zijn meer geschikt voor gevordere spelers. Deze rackets hebben een smallere bovenkant en een bredere onderkant, wat resulteert in een lagere sweetspot. Oftewel: je hebt een minder groot vlak waarmee je de bal kunt raken.
Diamantvormige rackets bieden meer kracht bij slagen en zijn geschikt voor spelers die van nature al controle over de bal hebben. Vooral als je aanvallend speelt met harde slagen, is dit type racket een goede keuze.
En het materiaal dan?
Maakt het dan niets uit van welk materiaal je racket is gemaakt? Natuurlijk wel. Koolstofvezel oftewel carbon staat bekend als het beste bouwmateriaal van een padelracket. Rackets van koolstofvezel zijn lichtgewicht, stijf en duurzaam. Ze bieden je een verfijnde controle en responsiviteit, waardoor je je slagen eenvoudiger kunt sturen
Maar rackets van glasvezel zijn wat betaalbaar. Ze zijn minder licht, maar dat wil niet zeggen dat je er ook minder goed mee speelt. Ze bieden een mix van kracht en controle. Daarnaast hebben ze een iets zachtere textuur, waardoor ze meer vergevingsgezind zijn bij die momenten waarop je een tikje uit balans bent.
Het beste en meest betaalbare racket
Ook de Kuikma 510 is gemaakt van glasvezel. Het racket bevalt mij prima. Ik speelde er een week mee op vakantie in Sevilla. De Kuikma 510 lag licht in mijn hand en bood veel controle.
Het blad is niet superdik, dus je voelt goed hoe de de bal het racket raakt – zonder dat het racket te veel gaat trillen. Dat geeft een fijn gevoel van controle. Het enige minpunt vind ik het handvat, dat voelt soms wat zweterig aan. Maar dat kun je eenvoudig voorkomen door de grip te vervangen.
Kortom: in mijn ogen is de Kuikma 510 het beste padelracket voor een betaalbare prijs. Ga dus niet naar een verkoper die nooit padel speelt, maar bestel dit racket gewoon online.