Weetjes van een wetenschapsjournalist

Zo plan je de ideale dagindeling in je vrije tijd

Als je een dagje vrij hebt, of vakantie, kun je je dagindeling helemaal zelf bepalen. Maar hoe plan je zo’n dag op een slimme manier. 

De verleiding is groot om een vrije dag van tevoren al vol te plannen met leuke activiteiten: ‘s ochtends koffie drinken met een goede vriend of vriendin, ‘s middag sporten, ‘s avonds een etentje, naar de bioscoop, of juist luieren op de bank.

Maar pas op: schrijf je plannen niet te gedetailleerd op.  

Hoe minutieuzer je ontspannende uitjes plant, hoe minder je er namelijk van van geniet. Dat heeft de Amerikaanse psychologe Selin Malkoc van de Universiteit van Ohio aangetoond met een grote studie. 

De beste dagindeling in je vakantie

Malkoc kwam op het idee voor het onderzoek toen ze twee jaar geleden in haar geboorteland Turkije was en in korte tijd zo veel mogelijk vrienden bezocht. Haar dagindeling 

 “Ik had een strak schema gemaakt om iedereen te kunnen zien”, vertelt ze via Skype. Maar al snel gingen haar bezoekjes aan vrienden als verplichtingen voelen.

“Ik zei op een bepaald moment tegen mijn man: ik moet nog met mijn beste vriendin lunchen. Daar schrok ik zelf van, want zo’n afspraak is geen kwestie van moeten.”

Malkoc besloot uit te zoeken of meer mensen last hebben van een verplichtingsgevoel bij geplande uitjes. Ze organiseerde 13 experimenten waarbij proefpersonen een strak of losser geplande activiteit moesten beoordelen met een cijfer.

Deelnemers mochten bijvoorbeeld samen met een vriend gratis een kop koffie drinken op een specifiek tijdstip, of in een tijdspanne van twee uur, bijvoorbeeld tussen 12 en 2.  

Waarom losjes plannen leuker is

Bij een ander experiment kregen studenten een grappige video te zien op YouTube. Sommige proefpersonen mochten het filmpje meteen bekijken, anderen moesten een datum en tijdstip prikken.

Wat bleek? Mensen gaven gemiddeld hogere cijfers aan de activiteiten als ze losjes waren gepland. Vooral de begintijd had veel invloed. Als er geen stipt begintijdstip was, vermaakten proefpersonen zich beter tijdens het kopje koffie en het filmpje. ‘Je hebt dan niet het gevoel dat je je moet haasten om op tijd te komen’, aldus Malkoc.

Ze vermoedt dat we minder lol beleven aan op de minuut geplande ontspanning, omdat het ons herinnert aan de kantoorcultuur. “Op kantoor moeten we al volgens onze agenda leven, als je dat in je vakantie ook doet, krijg je het gevoel dat je aan het werk bent.”

Volgens Malkoc kun je met enkele simpele maatregelen voorkomen dat je geplande activiteiten in ‘moetjes’ veranderen. Ze geeft drie tips. 

Zo plan je je dagindeling met meer plezier

  • Plan je ontspanning voortaan op basis van dagdelen, zoals de ochtend of de middag.’
  • Gebruik een papieren agenda. Een elektronische agenda dwingt je vaak om toch een precies tijdstip te plannen.’
  • Houd ruimte vrij in je agenda om spontaan iets af te spreken, of om spontaan even helemaal niets te doen.’ 

Bronvermelding:
The Calendar Mindset: scheduling takes the fun out and puts the work in – Journal of Marketing Research – december 2016, Selin Malkoc 

Lees ook:
– Dit namenspel stimuleert je geheugen op 3 manieren
– Onthouden: zo werkt je kortetermijngeheugen
– Episodisch geheugen: dit is waarom je kunt tijdreizen in je brein

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta