
Je geheugen trainen hoeft niet moeilijk te zijn. Met speciale geheugentechnieken slagen zogenoemde geheugenatleten erin om ongelooflijke hoeveelheden informatie te onthouden.
De Nederlander Rick de Jong is zo’n geheugenatleet. Hij kan binnen twee minuten de volgorde van een door elkaar geschud pak speelkaarten uit zijn hoofd leren. En als hij een uur de tijd krijgt, lukt het hem zelfs om tien gehusselde pakken kaarten memoriseren. Binnen een uur kan hij ook een reeks van duizend getallen onthouden.
De Jong mag zich daarom geheugengrootmeester noemen. Dat is een titel die aan slechts 200 mensen op aarde is toegekend. Hij heeft al meerdere keren meegedaan aan het wereldkampioenschap voor geheugenatleten. En hij verbrak in 2015 een Europees geheugenrecord door 22612 decimalen van het wiskundig getal Pi uit zijn geheugen op te noemen.
(Lees ook: hoe werkt je kortetermijngeheugen eigenlijk?)
je geheugen trainen? dit zijn 3 technieken
Maar Rick de Jong profiteert ook in het dagelijks leven van zijn tot in de puntjes getrainde geheugen. Namen onthouden is voor hem bijvoorbeeld een eitje. Dat vertelde hij me in een interview dat ik met hem deed voor de Volkskrant.
“Ik vergeet in principe nooit een naam na een ontmoeting”, zei De Jong. “Binnen een kwartier kan ik de voor- en achternamen van 47 nieuwe mensen in mijn geheugen prenten, zeg maar anderhalve schoolklas.”
Hieronder lees je de 3 belangrijkste technieken die hij gebruikt om zijn geheugen te trainen. Handig voor als je zelf een effectieve manier van geheugentraining zoekt.
1 – Naamsprookjes
Dit is de beste geheugentechniek om namen te onthouden
Het geheim van je geheugen trainen is je fantasie op de juiste manier gebruiken. “Namen zijn abstracte dingen”, zegt Rick de Jong. “Ons geheugen kan er weinig mee, tenzij je ze interessant maakt.” Hij adviseert om tijdens een ontmoeting snel een absurdistisch verhaal rond iemands naam te verzinnen. Je onthoudt namen dan veel gemakkelijker.
“Stel: ik ontmoet iemand die Dennis Rijnvis (de auteur van dit artikel) dan stel ik me voor dat hij in de rivier de Rijn zwemt en een vis in zijn mond heeft. Dat is zo’n gek beeld dat het je bijna meteen weer te binnen zal schieten als je hem weer ontmoet.”
Op het WK Geheugen paste De Jong deze techniek met succes toe. Hij was een van de best scorende deelnemers op het onderdeel namen onthouden.
Maar ook voor een doodgewone naam kun je een sprookje verzinnen, als je maar creatief bent. “Iemand die Johan Bos heet, koppel ik misschien aan Johan Cruijff”, zegt De Jong. “Dan stel ik me voor dat Johan Cruijff over een bos heen springt. Als ik die persoon en tweede keer ontmoet, schiet zijn achternaam me vanzelf weer te binnen: Oh ja, dat is Johan die over een bos heen springt: Johan Bos.’
2 – De reismethode
Met deze vorm van geheugentraining onthoud je boodschappenlijstjes en presentaties
Als Rick de Jong een boodschappenlijstje wil onthouden, creëert hij bizarre beelden in zijn hoofd: een fles cola op een kerktoren, een pak spinazie op een parkeerplaats, een blik doperwten bij een stoplicht. “Het idee van die techniek is dat je dingen die je wilt onthouden in gedachten langs een route legt die je goed kent, zoals je een wandelingetje door je huis of de wijk waarin je woont. Ze blijven dan beter hangen”, legt hij uit.
De zogenoemde reismethode wordt door geheugenatleten gebruikt om lange lijsten van historische gebeurtenissen en getallen te onthouden. Zo lukte het Rick de Jong om met behulp van de techniek een getallenreeks van 218 cijfers in zijn hoofd te stampen op het WK geheugen. Maar de reismethode werkt ook als je de hoofdpunten wilt onthouden van een presentatie die je moet geven.”
Stel: je wilt in een praatje geven over de grootste Europese steden – van klein naar groot. Ter voorbereiding maak je dan een denkbeeldige tocht door je huiskamer. Je stelt je voor dat je een voetballer van Real Madrid in de gang zet, plaatst de eiffeltoren (Parijs) op de wc en zet je in je verbeelding de Tower Bridge (Londen) in je huiskamer. ‘Die beelden blijven hangen”, aldus De Jong. “Tijdens het geven van die presentatie maak je de wandeling opnieuw in gedachten en komen de steden als vanzelf boven in je geheugen.”
De reismethode vereist wel veel training. “Hoe meer je oefent, hoe meer je ermee kunt onthouden.” Een groot huis is niet noodzakelijk. “Omdat ik zelf vaak extreem veel probeer te onthouden, maak ik in mijn hoofd zeer lange wandelroutes door mijn woonplaats Oss”, zegt De Jong.
3 – Het nummervormsysteem:
Met deze geheugentechniek onthoud je belangrijke data
Weinig slippertjes van je geheugen kunnen je zo in problemen brengen als het vergeten van je trouwdatum, of de verjaardag van je geliefde. Gelukkig kun je je geheugen trainen met het nummervormsysteem. In dat systeem staat elk cijfer voor een voorwerp dat bij de vorm past. “Dat werkt goed omdat je geheugen nu eenmaal meer kan met beelden dan met cijfertjes”, zegt De Jong.
Een nul onthoud je bijvoorbeeld als een bal, de 2 als een zwaan, een 6 staat voor een olifantenslurf en een 9 voor een ballon aan een touwtje. “Als je een datum moet onthouden kun je de vormen van de vier cijfers combineren tot één groot beeld”, aldus Rick De Jong.
geheugen trainen? Zo gebruik je het nummervormsysteem
Hieronder zie je een overzicht van het nummervormsysteem met daaronder een voorbeelddatum om te onthouden. Handig voor als je deze vorm van geheugentraining serieus wil proberen.
Getal – Bijpassend beeld in geheugen
0 – een bal of ring
1 – een pen, of kaars
2 – een zwaan of slang
3 – handboeien of lippen
4 – een vlag of een zeilbootje
5 – een zeepaardje of een anker
6 – een olifantenslurf of een golfclub
7 – een boomrang, of een steile rots
8 – een sneeuwpop of een bril
9 – een ballon aan een touwtje of een monocle (bril met één glas)
Zo onthoud je een datum met dit systeem
Dus: stel je wil nooit meer vergeten dat je op 26-01-99 bent getrouwd. Dan kun dat onthouden door door het beeld van een zwaan naast een olifant die tegen een bal trapt en daarmee een brandende kaars wegschiet in de richting van twee ballonnen. “Dit soort beelden zijn zo zo levendig dat ze je veel beter bijblijven dan een datum”, zegt De Jong. “Ga er gewoon mee oefenen. Je geheugen trainen wordt veel makkelijker als je dit onder de knie hebt.”
Lees ook: