Weetjes van een wetenschapsjournalist

Wat is de beste hardloopmuziek volgens de wetenschap?

Stel: je wil een marathon lopen, of je persoonlijk record verbreken tijdens je wekelijkse hardlooprondje. Wat is dan de beste hardloopmuziek? Met welke muziek loop je net een stukje harder?

Hardloper Haile Gebrselassi zou het wel weten. Toen hij in 1998 een wereldrecord op de 2000 meter indoor liep, gaf hij na de race een bijzondere verklaring voor zijn razendsnelle tijd van 4:52,86 minuten. De Ethiopiër beweerde zijn loopritme te hebben afgestemd op de beat van het nummer dat in het stadion in Birmingham werd gedraaid: Scatman van Scatman John. Voor hem was het de ideale hardloopmuziek. Het snelle tempo zou hem naar zijn toptijd hebben gestuwd. 

Ook als recreatieve hardloper kun je je prestaties flink verbeteren met een koptelefoontje en de juiste hardloopmuziek op je Spotify-playlist. Dat blijkt uit steeds meer wetenschappelijke studies. 

Onderaan dit artikel vind je een lijstje van de beste hardloopnummers volgens de wetenschap. Maar lees eerst waaróm die muziek zo goed werkt.

(Lees ook: hoeveel sneller kan het wereldrecord op de marathon nog?)

hardloopmuziek onderzocht

“Als je er een beetje doorheen zit in het laatste stuk van je hardlooprondje of bijvoorbeeld de marathon, dan kan de juiste muziek een groot verschil maken ”, zegt de Nederlandse bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink. Hij onderzocht in 2013 het effect van muziek op hardloopprestaties.  

Bij zijn onderzoek liet hij recreatieve hardlopers net zo lang op een loopband lopen totdat ze uitgeput waren. “Ze kozen van tevoren een loopsnelheid waarvan ze dachten dat ze het tien minuten vol konden houden, maar ze moesten doorgaan totdat ze letterlijk van de band afrolden”, vertelt hij. 

Twintig procent meer uithoudingsvermogen

De sporters droegen soms een koptelefoontje waaruit een opzwepend nummer klonk van de Red Hot Chili Peppers, David Guetta, The Prodigy of The Black Eyed Peas. Op andere dagen werkten ze dezelfde hardloopsessie af zonder muziek. Wat bleek? Met muziek hielden de hardlopers het rennen gemiddeld twee minuten langer vol. Hun uithoudingsvermogen verbeterde dus met tien tot twintig procent door de nummers die ze luisterden.  

Roerdink en zijn collega’s vermoeden dat de proefpersonen vooral beter presteerden door de opzwepende beats van de muziek. Als de hardlopers alleen luisterden naar een bonkend ritme, zonder gezang of andere instrumenten, hielden ze het rennen op de loopband namelijk even lang vol als met muziek. 

hoe hard loop jij? 150 beats?

Volgens Roerdink kan muziek tijdens het hardlopen fungeren als een soort pacemaker, die het tempo van je passen opjaagt. “Het tempo van de beat moet natuurlijk wel enigszins overeenkomen met je loopritme. Als je een nummer van 200 beats per minuut zou luisteren, zou dat te snel zijn, je zet namelijk geen 200 stappen in een minuut.” 

De ideale hardloopmuziek hangt dus af van hoe snel je loopt. Roerdink kan een paar nummers aanraden. Gevorderde lopers zouden tijdens een marathon bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het nummer Pump It van The Black Eyed Peas. “Dat heeft een redelijk snel ritme van 150 beats per minutes. Dat betekent dat je ongeveer 150 stappen per minuut moet zetten. Dat is een flink tempo.”

Rustig aan met David Guetta

Lopers die liever wat rustiger aan doen, raadt hij David Guetta met Do Something Love aan. “Dan praat je over 134 beats per minutes.” 

Maar niet alleen de beats bepalen hoe hard je loopt. Ook de songteksten en de herinneringen die muziek losmaken hebben invloed op loopprestaties, denkt Roerdink. “Als je goede herinneringen hebt aan een nummer dat je tijdens je huwelijksreis hoorde, kan datzelfde liedje dat gelukzalige gevoel weer bovenbrengen tijdens het hardlopen.”  

De hele studie over hardloopmuziek lezen? The power of auditory-motor synchronization in sports – PLOS One

De perfecte hardloopmuziek voor in je Spotify-playlist  

Er zijn meer studies gedaan naar de beste hardloopmuziek. Hieronder vind je nog 3 nummers die volgens wetenschappers je hardloopprestaties positief beïnvloeden. Klik op de titel om meteen naar Spotify te gaan en het nummer toe te voegen aan je playlist.

Lees ook:

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta