
Gemiddeld slapen katten ongeveer 14 tot 17 uur per dag. Maar het antwoord op de vraag ‘hoe lang slaapt een kat’, heb je daarmee nog niet. Katten zijn niet voor een gat te vangen als het op slaap aankomt.
De dieren slapen niet aan één stuk door, zoals een mens. Aan de andere kant stemmen ze hun slaappatroon wél af op het leefritme van hun baasjes. Hoe dat zit? Je leest het in dit artikel over kattenslaap.
hoe lang slaapt een kat nu precies?
Als je het exacte antwoord wil: 13,8 uur per dag, gemiddeld genomen. Dat was de uitkomst van deze wetenschappelijke studie, waarbij een groepje huiskatten 24 uur werden geobserveerd met infraroodlicht. Wat bleek? De dieren deden vooral middagdutjes. Tussen 12.00 en 18.00 uur sliepen ze het meeste.
Uit een andere studie blijkt dat katten vooral op latere leeftijd meer gaan slapen, tot wel 17 uur per dag.
hoe lang slapen katten achter elkaar?
Katten slapen dan wel vaak, maar het zijn geen langslapers. Langer dan 90 minuten is een kat vrijwel nooit onder zeil. Waar mensen ‘s nachts vrijwel aan één stuk door slapen, is de slaap bij katten ‘polyfasisch’.
Dat betekent dat de dieren meerdere korte dutjes doen, verdeeld over de dag en de nacht. Gemiddeld duren die slaapjes ongeveer 79 minuten, zo hebben wetenschappers vastgesteld. Daarna worden katten weer even wakker, maar meestal niet langer dan een halfuur. ’s Nachts zijn de dieren meestal iets actiever dan overdag
Waarom slapen katten zo lang
Die slaapgewoonte is in de loop van de evolutie waarschijnlijk ontstaan, omdat katten ‘ nachts veel energie verspilden bij het jagen. Ze renden minutenlang op volle vaart achter prooien aan. In het wild was dat de enige manier waarop ze konden overleven.
Al die sprintjes compenseerden katten door 14 tot 18 uur per dag te slapen. Die gewoonte is evolutionair zo ingebakken in de soort dat ook huiskatten nog veel slapen (en ‘s nachts graag achter muizen of vogels aanrennen).
Maar mijn kat is veel vaker wakker, hoe kan dat?
Dat komt door jou. Als baasje kun je het slaappatroon van je ‘huistijger’ ongemerkt beïnvloeden. Als je een kat op vaste tijdstippen naar buiten laat, of eten geeft, pas het dier zijn of haar dutjes daarop aan. Dat blijkt uit deze studie van Italiaanse wetenschappers. Ze vergeleken het slaappatroon van 10 katten en hun baasjes.
Wat bleek? Vooral katten die in kleine huizen woonden (en dus veel interactie hadden met mensen) sliepen meer op momenten dat hun baasjes ook in bed lagen. Kortom: als je jouw katten vaak in wakkere toestand ziet, blijven ze speciaal voor jou langer op. In onderstaand filmpje legt een katten-expert uit hoe je ervoor zorgt dat je kat jou ’s nachts met rust laat.
(Meer weten over de slaapcyclus van de mens – dit gebeurt er in jouw lijf tijdens je slaap)
Lees ook:
– Waarom een wildvreemde hond me voor haar baasje aanzag
– Dit oudste matras ter wereld had een snufje dat jouw moderne exemplaar niet heeft
– Hoe lang kan een mens eigenlijk wakker blijven?