
Hoe lang moet je je tanden poetsen? Gezien het aantal vullingen in mijn gebit (en ik mis ook nog mijn voortand), ben ik de laatste van wie je advies over tandenpoetsen moet aannemen. Ik poetste vroeger nooit langer dan een minuut.
Als de tandarts zei dat ik langer moest poetsen dacht ik altijd: ja, maar het is jouw vak, jij bent er veel te veel op gefocust. Er zijn andere dingen belangrijker in het leven.
Dom, achteraf gezien. In dit artikeltje zet ik het wetenschappelijk advies op een rij waarmee jij je tanden wel goed onderhoudt. Waar komt dat advies van twee minuten tandenpoetsen precies vandaan? Klopt het wel? En hoe ontstaan gaatjes precies?
Twee minuten: eigenlijk te weinig
Het advies om twee minuten te poetsen klinkt willekeurig, en dat is het ook. De aanbevolen tijd is gebaseerd op wetenschappelijke studies uit de jaren negentig, waaruit blijkt dat tandplak pas na twee ‘poetsminuten’ begint te verdwijnen.
Maar als je dieper in deze deze studie duikt (daarvoor moet je de complete tekst opvragen), zie je dat mensen meer tandplak verwijderen als ze drie minuten poetsen, of zelfs langer. Het is dus beter om twee minuten als minimum te beschouwen.
Als je kans ziet om drie of zelfs vier minuten je tanden te poetsen (voor het ontbijt is het beste) geef je je gebit een grondigere onderhoudsbeurt.
Gemiddeld poetsen mensen 45 seconden
De meeste mensen poetsen trouwens sowieso te kort. De gemiddelde poetstijd ligt op 45 seconden, zo blijkt uit dit Amerikaanse onderzoek. (al zijn Amerikanen misschien van nature nog iets vluchtiger dan Nederlanders ;-))
Als je van 45 seconden naar 2 minuten poetsen gaat, verwijder je daarmee 26 procent meer tandplak, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Maar als je drie of vier minuten poetst, verwijder je nog meer.
Tandplak is trouwens de naam voor een schadelijk laagje op je tanden dat gedurende de dag ontstaat onder invloed van etensresten, slijm en bacteriën. Het verwijderen van dit laagje is het belangrijkste doel bij het poetsen van je tanden (al reinig je ook je tandvlees).
Zo ontstaan gaatjes
Gaatjes ontstaan namelijk door tandplak. De bacteriën in het gelige laagje zetten suikers en koolhydraten uit je eten om in zuren. En die tasten het glazuur van je tanden aan. Als dat gebeurt, vormen zich langzaam gaatjes in je tanden en kiezen.
Aangezien tandplak dezelfde kleur heeft als je tanden, kun je met je blote oog niet zien of je al genoeg hebt gepoetst. Kortom: je tanden kunnen er wel schoon uitzien. Maar dat betekent niet dat ze ook goed gereinigd zijn.
Tandenpoetsen in 10 seconden?
Denk niet dat je zelf wel kunt inschatten of je al drie minuten hebt gepoetst. De meeste mensen overschatten schromelijk hoe lang ze hun tanden schrobben, zo blijkt uit deze studie, soms wel met een halve minuut.
Gebruik dus altijd een tandenborstel met timer. Tenzij je in over een paar jaar de futuristische tandenborstel uit het onderstaande filmpje kunt aanschaffen, dan ben je binnen 10 seconden klaar. Ik kan niet wachten.