Weetjes van een wetenschapsjournalist

Waarom je vingernagels sneller groeien dan je teennagels

De nagels van je vingers groeien met gemiddeld 3.47 millimeter per maand. Maar de nagels van je tenen groeien in diezelfde periode met ongeveer 1.62 millimeter. 

De grote vraag is natuurlijk: hoe kan dat? Waarom groeien je nagels niet overal even hard. 

Het heeft te maken met de circulatie van je bloed. Maar het maakt ook uit of je linkshandig of rechtshandig bent. En dat weten we allemaal In dit artikel lees je alles over de groei van je nagels.   

Hoe snel groeien nagels?

Er zijn veel studies gedaan naar nagelgroei. De bekendste onderzoeker was William B. Bean, een Amerikaanse legerarts, die 35 jaar lang de groei van zijn eigen nagels zo nauwkeurig mogelijk registreerde. 

Toen hij 32 was, begon hij ermee. Hij zette op de eerste dag van de maand een lijntje aan de uiterste onderkant van zijn nagel. Vervolgens schreef hij aan het einde van de maand op hoeveel millimeter aan nieuwe nagel daaronder was gegroeid. 

Zo ontdekte hij dat zijn nagels gemiddeld 0.123 millimeter per dag groeiden, oftewel 0,861 millimeter per week. 

Maar toen hij 67 was, was die snelheid flink afgenomen tot 0.095 millimeter per dag.  

Natuurlijk zegt dat ene experiment van William Bean natuurlijk niet alles over de groei van de vingernagels bij andere mensen. In 2009 werd er een studie gedaan bij meer proefpersonen waaruit de gemiddelde groeisnelheid van 3,47 millimeter per maand (voor vingernagels) en 1,62 millimeter per maand (voor teennagels) afkomstig is. 

In het filmpje hieronder zie je ‘live’ hoe een nagel groeit.

Waarom groeien teennagels langzamer

Wetenschappers hebben dit nooit onomstotelijk aangetoond. Maar ze vermoeden dat je teennagels minder snel groeien, omdat ze verder verwijderd zijn van je hart. Daardoor is de bloedtoevoer iets minder goed. 

Dat zou ook verklaren waarom al je nagels zich op latere leeftijd steeds minder snel vernieuwen. Je bloedcirculatie neemt licht af naarmate je ouder wordt (weet je trouwens hoeveel liter bloed er in je lichaam zit? En hoeveel je daarvan kunt missen?)

Overigens groeien zelfs je vingernagels niet allemaal even hard. De nagels aan de vingers die je het vaakst gebruikt, groeien het snelst. 

Dit  weten we onder meer door een experiment van Rodney Dawber, dermatoloog van de Universiteit van Oxford. Hij registreerde de groei van zijn vingernagels nadat hij een gebroken vinger opliep tijdens het rugby. 

Uiteraard gebruikte hij deze vinger een tijdje niet. En wat bleek? De vingernagel groeide daarna 25 procent minder snel. 

Nagels aan je rechterhand groeien sneller

Uit het experiment van Dawber bleek ook dat de vingernagels aan zijn dominante rechterhand sneller groeiden dan aan zijn linkerhand. Bij linkshandigen is dit waarschijnlijk andersom.  

Ook dit heeft waarschijnlijk te maken met de bloedtoevoer die afneemt als je een vinger minder beweegt. Verder slijt een nagel mogelijk minder snel als je een vinger niet of minder gebruikt. Daardoor wordt de groei van nieuwe cellen minder gestimuleerd.  

Kun je een nagel sneller laten groeien?

Nee, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Maar je kunt natuurlijk proberen om nagelgroei te stimuleren door je vingers of tenen meer te bewegen, bijvoorbeeld door piano te spelen met je handen, of met je tenen. 

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta