Een beetje angstig voor een operatie? In de toekomst kunnen artsen je mogelijk met één druk op de knop laten ontspannen door je hersenen kort onder stroom te zetten.

Dat blijkt uit deze studie. Wetenschappers van Emory University in Atlanta zijn erin geslaagd om patiënten tijdens een operatie te laten ontspannen door een specifieke zenuwbundel van witte stof in de hersenen (het cingulum) elektrisch te stimuleren.  

Filmpje

De lachtherapie met stroomschokjes is ontwikkeld om mensen te laten ontspannen tijdens zware hersenoperaties. Vaak moeten patiënten tijdens deze operaties wakker blijven, zodat de arts met hen kan praten om te beoordelen of er geen belangrijke hersenfuncties uitvallen.

Soms raken mensen tijdens zo’n operatie echter in paniek. Ze zijn dan nauwelijks nog aanspreekbaar.

Het stimuleren van het cingulum kan in zo’n geval voor ontspanning zorgen. De proefpersonen bij de studie zeiden zich door de stimulatie ‘relaxter’ te voelen. Op enkele filmpjes (gemaakt voor en tijdens de operatie) is dat duidelijk te zien.   

Slechts één van de proefpersonen onderging de stimulatie tijdens een operatie. “Toen we haar cingulum stimuleerden, zei ze onmiddellijk dat ze zich blij voelde. Ze begon grapjes over haar familie te maken, en ze vond het niet erg meer om wakker te zijn”, aldus hoofdonderzoeker Kelly Bijanki op nieuwssite ScienceDaily.

De wetenschappers onderzoeken nog of de nieuwe techniek ook kan helpen om mensen met depressies en angststoornissen te behandelen.

Categorieën: Psychologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *