Weetjes van een wetenschapsjournalist

Meting: de maanvis is de grootste vis ter wereld

De maanvis is de grootste en zwaarste vis met een skelet. Een nieuwe meting maakt dat nog eens duidelijk.  

Voor de kust van de eilandengroep de Azoren is namelijk een maanvis gevonden met een gewicht van 2.744 kilo en een lengte van 3,6 meter. Dat hebben Portugese onderzoekers vastgesteld in een nieuwe studie.

Maanvissen ontlenen hun naam aan hun ronde lichaam, waarin je met een beetje fantasie de vorm van een maan kunt zien. Maar behalve hun bijzonder grote lichaam hebben deze dieren nog meer bijzondere eigenschappen.

Hieronder lees je 7 weetjes en een mythe over de maanvis. De foto boven dit Paul Hermans.

(Lees ook: vinden dolfijnen het leuk om met mensen te zwemmen?)

De maanvis: 7 feiten en een mythe

De Latijnse naam van de maanvis is Mola mola, wat molensteen betekent. Ook dat is een verwijzing naar de ronde vorm van het dier. In het Nederlands worden maanvissen soms ook klompvissen genoemd.

Maar in het Engels staan de dieren gek genoeg weer bekend als ‘sunfish’. En dat is niet zomaar.

Maanvissen hebben namelijk de gewoonte om elke dag urenlang aan het wateroppervlak van de oceanen te dobberen. Op die manier warmen ze zichzelf aan de zon. 

Recordaantal eitjes

Vrouwelijke maanvissen planten zich op een bijzondere manier voort. Ze leggen meer eitjes dan elke andere gewervelde diersoort. Bij de paring laten de vrouwtjes soms meer dan 300 miljoen eitjes achter op planten.  

Het mannetjes zwemt vervolgens over deze eitjes heen voor de bevruchting. 

Diepzeeduikers

Maanvissen zwemmen zeker niet alleen aan het oppervlak van de oceanen. Ze maken soms uitstapjes naar de krochten van de oceanen. Zo hebben wetenschappers de dieren aangetroffen op dieptes van rond de 800 meter

In onderstaand filmpje zie je een maanvis op grote diepte vanuit een onderzeeër. 

Krachtige zwemmers

Lang dachten wetenschappers dan dat maanvissen niet hard konden zwemmen. Maar die mythe is inmiddels ontkracht. Uit een studie waarbij maanvissen werden uitgerust met GPS-trackers blijkt dat ze tegen de krachtigste stromingen in de oceanen in kunnen zwemmen. 
Wat eten maanvissen? 

Wat eten maanvissen?

Maanvissen voeden zich voornamelijk met plankton, kwallen en kleine vissen. Soms zwemmen ze enkele kilometers per dag op zoek naar prooien. De dieren zijn erg kieskeurig. Ze eten bijvoorbeeld vooral de geslachtsklieren van plankton. 

Maanvissen als betaalmiddel

De grote ronde vissen werden in de 17e en 18e eeuw gebruikt als betaalmiddel. Als vissers in Japan belasting moesten afdragen aan lokale shoguns, betaalden ze vaak met maanvissen.   

Hoe groot kan een maanvis worden? 

Een maanvis kan uiteindelijk vier meter lang worden bijna 3000 kilo zwaar. Maar als de dieren worden geboren zijn ze nog geen centimeter lang. Dat kun je hieronder zien. 

Lees ook:
– Wat eten dolfijnen – hun dieet heeft een wrede kant
– Waarom de naakte molrat ons kan helpen langer te leven
– Waar komt de banaan eigenlijk vandaan?

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta