Weetjes van een wetenschapsjournalist

Waarom een nies inhouden gevaarlijk kan zijn

Een nies inhouden is absoluut niet aan te raden. Sterker nog: het kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot een gaatje in je slokdarm, of zelfs een hersenbloeding. Hoe zit dat precies? Is het echt zo gevaarlijk? 

Tijdens het niezen adem je veel lucht in (lees hier waarom we niezen). En je lichaam blaast die lucht in een reflex weer naar buiten door je mond en neus. 

Als je een nies inhoudt door je neus en mond te blokkeren, zoekt die krachtige luchtstroom  een andere uitweg binnen in je lichaam. Dus in je neus, oog, keelholtes en longen. Daardoor kan er flinke schade optreden. Zeker als daar al ergens een zwakke plek zit, bijvoorbeeld doordat je rookt.

nies inhouden: een bizarre casus

Het bekendste voorbeeld komt uit het British Medical Journal. Dat tijdschrift publiceerde in 2018 de casus van een 34-jarige Britse man, die met keelpijn bij de huisarts meldde na een ingehouden nies.

De man had pijn bij het slikken, maar ook zijn stemgeluid leek een beetje veranderd te zijn. Zijn huisarts liet voor de zekerheid een foto maken. En wat bleek? Hij had een gaatje in zijn slokdarmhoofd. 

De patiënt moest een week in het ziekenhuis worden opgenomen en mocht alleen sondevoeding eten. Daarna was het gaatje in zijn slokdarm hersteld.  

Natuurlijk is dit een uitzonderlijk geval. Niet iedereen die een nies inhoudt, zal meteen zijn keel zo ernstig beschadigen. Maar er zijn meer gevallen bekend van mensen die er ernstige verwondingen aan overhielden. 

Zelfs een hersenbloeding door niezen?

Ik heb patiënten gezien met gescheurd trommelvlies, verrekte spieren, en je hoort zelfs wel van gebroken ribben”, verklaart otorinolaryngoloog Michael Benninger in het tijdschrift Time

De Nederlandse KNO-arts Jan van der Borden kent ook enkele nare gevallen. In Trouw zegt hij: “Er zijn geen grote studies naar gedaan, maar het is bekend dat mensen die hun nies inhielden een hersenbloeding kregen of er blind door werden.”

Maar hij benadrukt wel dat het risico klein is. Op de website van de NOS relativeert hij:  

“In mijn 29 jaar als KNO-arts ben ik dit nog nooit bij een patiënt tegengekomen. Bij gezonde mensen zal dit extreem weinig gebeuren, omdat hun weefsel sterk is. Maar als je ouder wordt, aangeboren zwak weefsel hebt of weefsel beschadigt door bijvoorbeeld te roken, neemt de kans op letsel wel iets toe.”

Kortom: als je een keer in een opwelling een nies tegenhoudt, is er nog niet meteen iets aan de hand. Maar maak er vooral geen gewoonte van. In onderstaande video van Science Insider zie je wat er precies mis kan gaan.  

Lees ook:
– Waarom zeggen we ‘gezondheid’ als iemand niest?
Met hoeveel km per uur kun je eigenlijk niezen?

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta