Weetjes van een wetenschapsjournalist

Zo krijg je padel snel in je vingers – 9 tips voor beginners (én tennissers)

Als tennisser heb je padel toch zo onder de knie? Met die instelling begon ik een paar maanden geleden te spelen. Ik kwam van een koude kermis thuis.

Als een kip zonder kop rende ik over de padelbaan, wild maaiend naar ballen die tegen het glas stuiterden. Vaak had ik geen idee wat de slimste positie in het veld was, en zelfs de spelregels had ik nog niet goed in mijn hoofd.

9 padel-tips voor beginners

Maar na wat trainingen en tientallen wedstrijdjes begin ik het spelletje door te krijgen. Inmiddels is mijn niveau in Playtomic (een app waarmee je wedstrijdjes en tegenstanders kunt vinden) van 0.8 naar 3 gegroeid. 

Dit zijn mijn tips voor beginners in padel (en voor tennissers die dénken dat ze geen beginner zijn). Ze kunnen het verschil maken tussen winst en verlies in je eerste potjes.     

1. Hard slaan is dom 

Bij veel balsporten dwing je ontzag af met harde ballen. Bij padel niet. De bal komt dan via de glaswand weer hard terug in het veld. En daarmee geeft je tegenstander alle tijd en ruimte voor een comeback. 

De kans is ook groot dat je een bal in één keer tegen het glas ramt, en dan verlies je het punt.    

2. Lobs werken (bijna) altijd

Het is niet spectaculair, een pisballetje over je tegenstander heen. Maar lobs werken bijna altijd bij padel. Zelfs bij wedstrijden van professionals is dit één van de meest effectieve slagen. Weet je niet wat je moet doen? Speel een lob. 

3. Laat de bal eens gaan 

Als de bal tijdens een rally achter de servicelijn stuitert, is het meestal beter om ‘m eerst tegen de glaswand te laten ketsen. Je koopt dan tijd om te kijken waar je tegenstanders staan. Zo kun je rustig bepalen waar je de bal gaat spelen, voordat je de bal – uit de lucht – terugslaat. 

4. Harde smash? Loop naar voren

Dit krijg je niet zomaar uit je systeem. Als iemand een bal naar je smasht, loop je instinctief naar achter. Maar bij de padel moet je juist naar voren sprinten. De bal kaatst na de stuit namelijk tegen de achterwand. Vaak kun je ‘m nog uit de lucht naar de helft van je tegenstanders tikken. 

5. Sla geen topspin maar slice

Topspin is het favoriete effect van veel tennissers. Je haalt je racket dan over de bal heen, waardoor de bal een voorwaarts effect krijgt en extra hoog opstuit. Maar bij padel is dit geen slimme slag.

De bal komt zo namelijk weer omhoog nadat ‘ie de muur raakt. Je tegenstanders krijgen daardoor meer tijd.  Sla liever slice. Je haalt je racket dan juist onder de bal door. De bal krijgt dan een tegendraads effect en stuit minder hoog op, waardoor ie bijna dood tegen de muur valt.   

In onderstaand filmpje krijg je tips over slaan met slice op de padelbaan.

6. Blijf niet halverwege het veld hangen. 

De beste positie om te verdedigen is vlak achter de servicelijn, in het midden van jouw helft. Je kunt een korte bal dan gemakkelijk hebben. Diepe ballen kun je tegen de muur laten stuiteren en daarna uit de lucht nemen.   

Als je verder naar voren stapt, sta je in niemandsland. De tegenstanders kunnen de bal dan gemakkelijk op je voeten spelen. 

7. Ga naar het net als het kan

Sla je een service of een diepe bal? Ren dan samen met je partner meteen naar het net. Je legt dan meer druk op je tegenstanders. En de kans is groot dat je met een volley een punt kan scoren. 

Bij tennis is netspel riskant, bij padel is het juist risicovol om achterin te blijven hangen. Je geeft je tegenstanders dan meer tijd en ruimte om een punt te scoren. 

8. Neem één tegenstander onder vuur 

De beste manier om een punt te maken, is om in een rally één specifieke tegenstander te bestoken. Bijvoorbeeld door eerst door eerst een korte volley te spelen in zijn of haar richting, en daarna een diepe.

Als je steeds naar een andere speler speelt, geef je de tegenstanders te veel tijd om zich te herstellen.   

9. Probeer niet snel te scoren 

Als je aan het net staat, is de verleiding groot om een bal snel af te maken. Maar het is risicovol om een bal precies in de hoek te leggen, of uit de baan te smashen. 

Je maakt meer punten als de je de bal beheerst richting de achterwand volleert, net zo lang totdat je tegenstanders een fout maken. 

Lees ook: dit is het beste betaalbare padelracket

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta