Weetjes van een wetenschapsjournalist

Waarom het niet gek is om je tanden te poetsen voor het ontbijt 

Je tanden poetsen voordat je gaat ontbijten? Ooit lachte ik vanaf bovenste bed van een hoogslaper keihard een goede vriend uit vanwege die gewoonte. 

We waren op schoolkamp en hij stond ‘ochtends vroeg al voorovergebogen over de wasbak met zijn tandenborstel in zijn hand. ‘Sukkel’, riep ik. ‘Wat heeft dit nou voor zin? Straks gaan we ontbijten, dan zijn ze meteen weer vies.’ 

Maar wat blijkt? Zijn ritueel was niet onlogisch. Volgens veel experts op het gebied van tandheelkunde heeft het voordelen om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Hoe zit dat? 

Verjaag ‘slechte’ bacteriën uit je mond

Je poetst je tanden niet alleen om etensresten te verwijderen. Als je slaapt, bouwt zich een grote hoeveelheid bacteriën op in je mond.

Normaal gesproken zitten er in je mond ongeveer 10 tot 20 miljard bacteriën. Na een nacht slaap zijn het er ongeveer 50 miljard.

Let wel: de meeste bacteriën in je mond zijn goedaardig. Maar een deel van deze organismen veroorzaakt tandplak. Ze zetten suikers en koolhydraten in je mond om tot een zurig plaklaagje. 

Als je meteen nadat je opstaat gaat ontbijten, is deze groep bacteriën extra groot. Je biedt ze een soort feestmaal aan. Je voedt de veroorzakers van tandplak met broodkruimels, jus d’orange of yoghurt. Daardoor kunnen er gaatjes in je tanden ontstaan.

Dat kun je in theorie voorkomen door voor het ontbijt te poetsen. Je verjaagt de ‘mee-eters’ dan voordat je gaat eten.

Maar je tanden poetsen voor het ontbijt heeft meer voordelen. Het laagje fluoride dat je op je tanden smeert, beschermt je gebit tijdens het eten tegen het zuur dat ontstaat onder invloed van de bacteriën die zijn overgebleven. 

Ook voorkom je dat je de poetsbeurt na het ontbijt vergeet, bijvoorbeeld omdat je je moet haasten voor je werk.  

Is poetsen na het ontbijt slecht?  

Nee, zo belangrijk is het moment van poetsen nu ook weer niet. Het advies klopt in theorie. Maar er bestaat nog geen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen die na het ontbijt poetsen eerder gaatjes krijgen. 

Daarnaast moet je bijzonder goed schrobben om alle bacteriën voor het ontbijt weg te krijgen uit je mond. 

Volgens sommige experts kun je daarom net zo goed poetsen na je eerste maaltijd van de dag. Dan kun je niet alleen de bacteriën, maar ook de etensresten verwijderen. In dit artikel uit de New York Times gaan deskundigen met elkaar in discussie.  

Hun conclusie: het is vooral belangrijk dåt je je tanden ‘s ochtends poetst, het liefst twee minuten of meer

Mijn gebit lacht me uit

Zelf zal ik mensen in ieder geval niet meer uitlachen als ze voor de eerste maaltijd van de dag al met hun tandenborstel in de aanslag staan. 

Toen ik de vriend op schoolkamp belachelijk maakt, gniffelden de bacteriën in mijn mond waarschijnlijk om mijn onwetendheid. Mijn gebit is niet meer in al te beste staat. Lees hoeveel tanden ik nog over heb

Lees ook:
– Hoeveel liter bloed heeft een mens eigenlijk?
– Hoeveel hersencellen heeft een mens eigenlijk
– Hoe snel groeit je haar?

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta