Weetjes van een wetenschapsjournalist

Dit is het bekendste treinongeluk ooit – door deze foto

Dit is waarschijnlijk de beroemdste foto die ooit is gemaakt van een treinongeluk. Op 22 oktober 1895 boorde een trein zich door de glazen wand van het het station Gare Montparnasse bij Parijs.

De locomotief kwam met de voorwielen op het 10 meter lager gelegen Place de Rennes terecht. 

Treinongeluk met één slachtoffer

De machinist zou later verklaren dat hij op volle snelheid het station binnenreed omdat hij een vertraging wilde goedmaken. Hij kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf en een boete van 50 franc.

Bij het ongeluk kwamen verbazingwekkend genoeg geen passagiers om het leven. Er viel wel één dode te betreuren. Een vrouw die precies onder het station op het Place de Rennes liep op het moment dat de trein ontspoorde, overleed ter plekke.

Het ongeluk op Gare Montparnasse wordt nagespeeld in de 3D-film Hugo, die vijf Oscars won.

veertien paarden

Overigens is deze foto pas een tijdje na het ongeluk gemaakt. De locomotief bleef namelijk werd namelijk niet meteen afgevoerd. Een poging om het gevaarte met 14 paarden weg te trekken, mislukte. Pas na 48 uur slaagden 10 man erin om de locomotief met een lier van 250 ton uit het station te takelen.

Het dodelijkste treinongeluk ooit

Op 26 december 2004 bestormden duizenden mensen een stilstaande trein in Sri Lanka om te schuilen voor de tsunami. De vloedgolf tilde de trein op en smeet het voertuig tegen een heuvel. Meer dan 1700 passagiers overleden. Het staat nu in de boeken als het dodelijkste treinongeluk ooit.

Boze tongen beweren dat Noord-Korea in 2004 werd opgeschrikt door een nog veel grotere spoorwegramp. In het station van Ryongchon (Noord Korea) zouden twee vrachttreinen tegen elkaar zijn gebotst, waarna de lading, bestaande uit benzine en vloeibaar aardgas, tot ontploffing kwamen. Zuid-Koreaanse media maakten melding van 3000 doden. Maar dat aantal is nooit bevestigd door de Noord-Koreaanse overheid. 

Het op één na grootste treinongeluk gebeurde in de Indiase deelstaat Bihar. Op 6 juni 1981 ontspoorde een passagierstrein met tussen de steden Mansi en Sahar. Alle wagons kwamen in de rivier Bagmati terecht, er vielen meer dan 800 doden.  

Lees ook:
– De eerste spoorlijn: zo begon het Nederlandse treinverkeer

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta