Weetjes van een wetenschapsjournalist

Zo vouw je een papieren vliegtuigje dat wél lang vliegt

Ga je een vliegtuigje vouwen? Dan kun je wel wat advies van Ken Blackburn gebruiken. Hij vouwde ooit een papieren vliegtuigje dat 27,6 seconden in de lucht bleef. Daarmee stond hij jarenlang in het Guinness Book of Records.

Ik interviewde Ken Blackburn ooit voor het NRC Handelsblad. Hieronder lees zijn belangrijkste tips. In het dagelijks leven ontwerpt hij trouwens geen vliegtuigjes van papier, maar echte vliegtuigen…

vliegtuigje vouwen? maak deze fout niet

Een groot misverstand zorgt ervoor dat papieren vliegtuigjes over de hele wereld razendsnel met hun neus naar de grond duiken. Volgens Ken Blackburn vouwen de meeste mensen op verkeerde manier.

“Bijna iedereen gaat bij het maken van een papieren vliegtuigje in het begin al de mist in”, zegt hij. “Mensen vrouwen een A4tje meestal in de lengte doormidden. En dat is eigenlijk verkeerd. Als je wilt dat een vliegtuigje lang in de lucht blijft, moet je het papier juist in de breedte vouwen zodat er langere vleugels ontstaan, net als bij een zweefvliegtuig.”

Niet mooi, wel effectief

Blackburn geeft workshops vliegtuigjes vouwen op scholen en bedrijven. Op zijn website verkoopt hij ook boeken. Het ontwerp dat hij gebruikte bij zijn recordpoging, bedacht hij al in zijn jeugd. Het niet mooi, maar wel effectief.

Als 12-jarige ontwierp de in Florida wonende Amerikaan de zogenaamde ‘glider’. Het vliegtuigje heeft vierkanten vleugels en geen duidelijke voor- of achterkant. Je vouwt het  binnen enkele minuten in elkaar. Zie het filmpje hieronder.

Blackburn’s prestaties met zijn zelf ontworpen papieren vliegtuigje zijn indrukwekkend. In 1998 wierp hij het vliegtuigje richting het dak van de Georgia Dome, een overdekt American Football-stadion in Atlanta. Het papier cirkelde daarna in slowmotion weer terug naar de aarde. Pas na 27,6 seconden viel het toestel op de grond. Hieronder zie je zijn recordworp.

Hoe gooi je een papieren vliegtuigje?

Blackburn trainde lang voor zijn recordpoging. Een succesvolle vlucht van een papieren vliegtuigje hangt namelijk niet alleen af van het vouwwerk. Het gaat ook om je manier van gooien en je spierkracht.

“Een vliegtuigje blijft het langste in de lucht als je het kaarsrecht, onderhands omhoog werpt – net zoals je een tennisbal opgooit”, zegt hij. “

“En je hele lichaam moet meebewegen om zo veel mogelijk kracht op te wekken. Ik trainde heel bewust mijn rechterarm in de sportschool en werd zelfs begeleid door de trainster van tennisser Pete Sampras”, aldus Blackburn.

Inmiddels is het record van de Amerikaan verbroken door Takuo Toda. De Japanner gooide in 2010 in het bijzijn van de redactie van het Guinness Book of Records een vliegtuigje de lucht in dat 29,2 seconden in de lucht bleef. Overigens gebruikte Toda eenzelfde soort ontwerp als Blackburn. Hieronder zie je zijn worp.

extra vouwtip voor de vleugels

Ken Blackburn denkt zijn eigen record niet zo snel meer te kunnen verbreken. Het ontbreekt hem nu aan tijd om te trainen. Toch knutselt hij nog regelmatig aan papieren vliegtuigjes, maar dan vooral om kinderen én volwassenen kennis te laten maken met zijn hobby. Zijn belangrijkste tip heeft te maken met het vouwen van vleugels.

‘Een workshop met simpele tips is vaak genoeg om mensen te laten inzien hoe makkelijk je het ontwerp van je vliegtuigjes kunt verbeteren. Als je een vliegtuigje vouwt, helpt het bijvoorbeeld al heel erg om de uiteinden van je vleugels een beetje omhoog te buigen. Dan blijft je toestel zeker een paar seconden langer in de lucht.’ Verder zijn er talloze spectaculaire ontwerpen die er ook nog mooi uitzien.”

Hieronder kun je een korte workshop van Ken volgen.

Het is trouwens ook mogelijk om een soort helikopter te vouwen van papier (bekijk hier de instructies daarvoor).

Speel vliegtuigjesgolf

Volgens Blackburn is het vouwen van vliegtoestellen ook nog eens een erg nuttig tijdverdrijf voor kinderen. “Door mijn enthousiasme voor papieren toestellen in mijn jeugd ben ik later ontwerper van echte vliegtuigen geworden”, vertelt hij.

“Maar daarnaast kun je papieren vliegtuigjes ook een functie geven, op een grappige manier. Verstuur bijvoorbeeld eens een berichtje op je werk met een vliegtuigje. Of speel vliegtuigjesgolf in een park of in je huiskamer als het slecht weer is. Dat is ontzettend leuk.”

De spelregels zijn simpel. “Je neemt steeds een ander doel – een vaas of een boom – waar je op moet mikken. Degene die de minste worpen nodig heeft, wint de wedstrijd.

Voor vliegtuigjesgolf is het ontwerp dat Blackburn bij zijn recordpoging gebruikte alleen niet zo geschikt. “Je kunt daarbij beter een langwerpig vliegtuig gebruiken, waarbij je een vel papier in de lengte doormidden vouwt. Met zo’n toestel kun je beter mikken.”

Lees ook:
– Hoeveel botten heeft een mens eigenlijk?
– Waar staat de oudste boom ter wereld?

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

1 reactie

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta