Als Neanderthalers 40.000 jaar geleden niet waren uitgestorven, hadden ze nu waarschijnlijk gedomineerd op de sprintnummers van de Olympische Spelen. Husain Bolt was aan alle kanten voorbij gelopen door harige, breedgeschouderde concurrenten.

Echt?

Tenminste, dat is zo ongeveer de conclusie van een nieuwe studie naar de fossielen van Neanderthalers die zijn gevonden in het noordwesten van Europa. De botten van de oermensen zijn volgens Britse wetenschappers afkomstig uit grondlagen waar ook opvallend veel resten van knaagdieren en muizen zijn te vinden. Deze dieren leefden voornamelijk in een warme periodes aan het einde van de laatste ijstijd. Het noordwesten van Europa was toen een bosrijk gebied.

Het traditionele beeld dat Neanderthaler op mammoeten jaagden door achter ze aan te rennen, klopt dan ook waarschijnlijk niet. Die dieren leefden namelijk helemaal niet in bosrijke omgevingen.

Het is veel logischer dat de oermensen jaagden op kleine knaagdieren en muizen, beweren de onderzoekers. En dat betekent dat de Neanderthalers waarschijnlijk veel korte sprintjes moesten trekken om deze snelle dieren te pakken te krijgen.

Spierkracht

Om hun vermoeden te staven onderzochten de wetenschappers het DNA in enkele Neanderthalerbotten. En wat bleek? Deze individuen beschikten inderdaad over verrassend veel genen die bij moderne mensen zorgen voor het soort spierkracht dat van pas komt bij sprintjes.

“We hebben ontdekt dat de meerderheid van deze met kracht geassocieerde genetische varianten veel meer voorkwamen bij Neanderthalers dan moderne mensen, die veel meer geëvolueerd zijn om lange afstanden te lopen”, verklaart hoofdonderzoeker Yoann Diekman van het University College Londen op nieuwssite New Scientist.

De wetenschappers benadrukken wel dat hun onderzoek geen volledig beeld geeft. Ze hebben slechts een paar Neanderthalerfossielen genetisch onderzocht.

Maar als we het wereldrecord op de 100 meter sprint ooit onder de negen seconden willen brengen, zouden we het natuurlijk altijd gewoon kunnen proberen…. een neanderthaler klonen.  

Categorieën: Geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *