Weetjes van een wetenschapsjournalist

Wat eten dolfijnen? hun dieet heeft een wrede kant

Het lievelingskostje van dolfijnen is octopus. Maar ze moeten hard werken om deze inktvissen te kunnen eten. 

Als je dit stuk uit de New York Times leest, besef je meteen hoeveel moeite de dieren moeten doen voor hun favoriete hapje. Het artikel begint met deze zin. Stel je voor: je hebt geen armen en je wil je tanden zetten in een levende octopus, die zijn tentakels rond je hoofd klemt. 

Hoe lossen dolfijnen dat op? Ze klemmen de octopussen eerst tussen hun tanden, en slaan ze de dieren dood op het wateroppervlak. Daarmee gaan ze net zo lang door totdat er alleen kleine stukjes overblijven. Die peuzelen ze daarna rustig op. 

Nee, dolfijnen zijn niet altijd schattig. Ze moeten ook eten. Dolfijnen jagen op talloze waterdieren. Hieronder zet ik hun belangrijkste voedingsbronnen op een rij. 

Wat eten dolfijnen? 

Ongeveer 95 procent van het dieet van dolfijnen bestaat uit vis. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaanse wetenschappers die dolfijnen voor de kust van Cadiz in de gaten hielden. 

Maar soms kiezen de dieren voor afwisseling. Naar schatting 3 procent van hun voeding bestaat uit schaaldieren, zoals krabben en kreeften. Octopussen maken ongeveer 1,5 procent van hun dieet uit. Ook weekdieren zoals kwallen staan soms op hun menu.  

Als je specifiek wil weten wat dolfijnen eten, dan geeft deze lijst een aardig beeld. Deze vissen,  zijn vaak een prooi voor de kleine walvisachtigen.

  • Haring
  • Zaagvis
  • Kabeljauw
  • Heek 
  • Karper
  • Paling 
  • Makreel 
  • Sardientjes
  • Ansjovis
  • Garnalen
  • Krabben
  • Octopusse
  • Kwal

Wanneer eten dolfijnen? 

Dolfijnen eten meestal ‘s nachts of in de vroege ochtend. Hun leefritme is omgekeerd aan dat van mensen. Als de nacht valt, gaan de dieren jagen in grote groepen. Ik interviewde daar ooit dolfijnen-expert Liz Slooten over voor de Volkskrant.  (Hier vertelt ze waarom je beter niet met dolfijnen kunt gaan zwemmen)

Ze zei: “Dolfijnen jutten elkaar ‘s nachts op met sprongen waarbij ze hun staart op het water laten klappen. Daarmee schreeuwen ze als het ware naar elkaar dat het tijd is om naar open zee te gaan om voedsel te zoeken en te eten.” 

Als ze ’s ochtends terugkomen, rusten de dieren totdat het weer nacht wordt. “Dat is hun natuurlijke leefritme. Ze zijn actief als wij slapen..”  

Hoe jagen dolfijnen? 

Dolfijnen sporen hun voedsel op met echolocatie. Ze maken piepende geluiden die weerkaatsen op hun omgeving. Aan de hand van die weerkaatsingen bepalen de dieren waar een prooi zoals een krab, vis of octopus zich bevindt. 

Dolfijnen kunnen met echolocatie ook inschatten hoe groot dieren zijn en hoe snel ze zwemmen. 

Als ze besluiten om vissen op te jagen, drijven ze hun prooien bijeen door samen te werken.  Soms wroeten dolfijnen bijvoorbeeld met hun staart in de zeebodem zodat er zandwolken in het water ontstaan. Voorbij zwemmende vissen raken dan hun richtingsgevoel kwijt. De dolfijnen maken daar slim gebruiken van en ‘happen’ hun prooien eenvoudig uit het water.  Hieronder zie je daar een geweldig filmpje van.

Hoe eten dolfijnen hun prooien op

De meeste dolfijnen hebben 100 tot 200 scherpe tanden. Maar dat gebit gebruiken ze vaak niet om hun maaltijden op te eten. Als de dieren vis eten, slikken ze hun prooi gewoon in één keer door. 

Hun gebit bewaren ze voor moeilijk eetbare hapjes zoals octopussen. Als het niet goed lukt om deze dieren kapot te slaan op het wateroppervlak, scheuren dolfijnen ze met hun kiezen in kleinere stukjes. 

En soms spelen dolfijnen ook met hun eten, net als kleine kinderen. Dat kun je zien in onderstaande video waarin een meeuw wordt uitgedaagd. 

Lees ook:

Over de auteur

Dennis Rijnvis

Schrijver en wetenschapsjournalist

Laat een reactie achter

Weetjes van een wetenschapsjournalist

Even voorstellen: Dennis Rijnvis

Als ik een stripheld zou zijn, zou ik er waarschijnlijk uitzien als op deze tekening. Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik ben schrijver, blogger en schreef als wetenschapsjournalist voor Quest en De Volkskrant. Op deze website deel ik inzichten over wetenschap, geschiedenis en zelfontwikkeling.

Op mijn andere blog Schrijfvis, geef ik schrijftips en advies voor storytelling.

Recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta