
Padel is een kruising tussen tennis en squash. Als je dit artikel leest, ben je binnen vijf minuten op de hoogte van spelregels én de puntentelling. Je kunt ook meteen naar de uitleg van je keuze over:
Aan het einde van het artikel lees je ook hoe de sport precies is ontstaan: door ruimtegebrek in de tuin van een Mexicaanse zakenman.
Wat is padel? Hoe werkt het spel precies?
Ik ga deze zomer op een padelreis naar Sevilla met de organisatie Villavibes, daarom heb ik me alvast in de regels verdiept.
Padel speel je met kleine rackets zonder snaren op een baan van 10 bij 20 meter. Rond de baan staan wanden van 3 tot 4 meter hoog. Je mag die wanden in sommige gevallen gebruiken tijdens het spel.
Zo is het toegestaan om een bal via de achterwand op je eigen baanhelft naar de overkant te spelen. Maar je mag niet zomaar lukraak via alle muren naar de overkant slaan.
Wat zijn precies de spelregels van padel? En hoe werkt de puntentelling? Bekijk de video, of lees een snelle uitleg daaronder.
De spelregels: het begint met de opslag
Bij padel speel je altijd een dubbel, twee tegen twee dus. Eén van de vier spelers, opent het spel door te serveren. Deze speler slaat de bal diagonaal in het servicevak van de tegenpartij, dus schuin over het net.
Bij de service sta je met beide voeten achter de achterlijn. Als je opslaat, moet de bal eerst op de grond stuiteren. Je mag de bal dus niet in één keer uit de lucht slaan. Verder moet je de bal ter hoogte van je heup raken, onderhands dus.
Bovenhands serveren is verboden. De bal moet stuiteren voordat je ‘m opslaat.
Na de opslag moet de bal in het servicevak van de tegenstander landen dus, voor de achterste lijn van het veld. Daarna mag ‘ie tegen de glaswand komen, maar niet tegen het hekwerk.
Slimme service
Het is slim om de bal dichtbij een muur te laten stuiteren, dat maakt het moeilijk voor de tegenstander om de bal terug te slaan.
De ontvanger van de service mag terugslaan voordat de bal de wand heeft geraakt, of vlak daarna – voordat ‘ie op de grond komt.
De bal mag dus maar één keer op de grond stuiteren. Als je ‘m twee keer laat stuiteren, heb je het punt verloren. De ontvanger van de opslag mag de bal ook niet uit de lucht terugslaan.
Een padel-rally: Wanneer win je?
Als de ontvanger de service heeft teruggeslagen, begint de rally. De bal wordt steeds heen en weer geslagen over het net. Jij en je teamgenoot winnen een punt als de bal twee keer stuitert op de helft van de tegenstanders.
Maar het punt gaat ook naar jullie als de tegenpartij een bal in één keer tegen een wand slaat, of in het hek, aan weerszijden van het net. Ook als de bal uit de baan vliegt zonder eerst de grond te raken, is de bal uit.
Als een bal via de grond op jouw helft uit de baan vliegt, heb je het punt normaal gesproken verloren. Maar het is in theorie mogelijk om uit de baan te rennen, en de bal van buiten in één keer uit de lucht weer terug in het veld te slaan. Dan blijft de rally doorgaan.
In deze video als je alle spelregels nog eens wil bestuderen met voorbeelden erbij.
Hoe werkt de puntentelling bij padel?
Tijdens een wedstrijd speel je games, waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk vier punten te scoren. Maar je telt niet gewoon van één tot vier. De puntentelling is exact hetzelfde als bij tennis.
Als je één punt wint, sta je op 15. Na het tweede punt sta je op 30, na het derde op 40. Daarna win je de game. Maar je moet wel met twee punten verschil voorstaan. Maar als je allebei drie punten hebt, staat het 40-40, oftewel deuce. En dan duurt de game langer.
Het team dat na deuce een punt maakt, heeft nog niet gewonnen, maar staat op voordeel.
Als deze speler het volgende punt verliest wordt het weer deuce. En dat kan lang zo doorgaan. Als het deuce staat, is de game pas afgelopen wanneer een speler op voordeel nog een punt maakt, en dus twee punten verschil heeft.
Soms kun je ook een winnend punt spelen op deuce. Dat wordt ook wel ‘golden point padel’ genoemd.
De geschiedenis van padel
Die sjieke naam past wel bij de sport, gezien de geschiedenis van de sport.
Padel is namelijk bedacht door een miljonair. De Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera had bij zijn huis in de badplaats Acapulco een grote tuin, maar net niet groot genoeg om een tennisbaan aan te leggen.
Daarom ontwierp hij in 1969 een kleinere baan en verzon hij een variant op tennis die we nu padel noemen.
Corcuera is inmiddels overleden. Maar zijn sport is populairder dan ooit. Padel is op dit moment de snelst groeiende sport ter wereld. Sinds 2019 is het aantal padelbanen wereldwijd elk jaar met 30 procent gegroeid. Sta jij binnenkort ook op zo’n baan?