
Hoe hard moet je lopen om het wereldrecord op de marathon te verbreken? Dat hangt in zekere zin af van wanneer je bent geboren.
De Amerikaanse hardloper Johnny Hayes kon nog relatief rustig aan doen. Hij liep in 1908 een chaotische race op de Olympische Spelen van Londen. Eerst leek hij tweede te worden. Maar koploper Dorando Pietri nam een verkeerde afslag en werd gediskwalificeerd. Daardoor liep Hayes naar het goud in een winnende tijd van 2 uur, 55 minuten en 18 seconden. En dat was destijds meteen ook het wereldrecord op de marathon.
wereldrecord op de marathon
Het lijkt nu een slakkentempo. Het huidige wereldrecord staat op naam van de Keniaan Eliud Kipchoge. Hij liep de marathon van Berlijn in 2022 in een tijd van 2 uur, 1 minuut en 9 seconden. Ook de vrouwen lopen nu veel harder dan Johnny Hayes in 1908. De Keniaanse Brigid Kosgeo liep onlangs een wereldrecord in een tijd van 2 uur, 14 minuten en 4 seconden.
Het roept de vraag op: hoeveel sneller kan het nog? Veel wetenschappers hebben daar al onderzoek naar gedaan. Wat zijn hun bevindingen?
Alle wetenschappers zijn het over één ding eens: het wereldrecord op de marathon kan niet veel scherper meer. Maar de kans is wel groot dat er binnenkort een atleet opstaat die de 42 kilometer en 195 meter onder de twee uur zal lopen.
Binnen twee uur? Maar hoe snel dan?
Onderzoeker Mark Denny van Stanford University bestudeerde in 2008 de vooruitgang in wereldrecords van honden, paarden en menselijke hardlopers sinds de negentiende eeuw. De conclusie van zijn studie: de limiet is in zicht. Zo hebben honden en paarden al sinds de jaren zeventig nauwelijks nog records gelopen in beroemde races.
De recordtijden van menselijke hardlopers zijn nog niet helemaal afgevlakt, zo blijkt uit zijn gegevens. Hij voorspelt dat mannelijke hardlopers uiteindelijk in staat zullen zijn om een tijd van 1 uur, 59 minuten en 36 seconden te lopen.
Vrouwen zitten volgens Denny het dichtste bij hun maximale snelheid. Het marathonrecord van Brigid Kosgeo ligt waarschijnlijk dicht in de buurt van de ultieme toptijd. Het wereldrecord bij de vrouwen kan volgens Denny’s berekeningen uiteindelijk naar 2 uur, 12 minuten en 41 seconden.
Of kan het nog sneller…
Maar volgens de nieuwste inzichten kunnen de records op de marathon nog verder aangescherpt worden. Statisticus Simon Angus berekende in 2019 met behulp van een computermodel zelfs het precieze moment waarop de eerste mannelijke hardloper de marathon binnen de twee uur zal afleggen.
Volgens Angus is er een kans van 10 procent dat die mijlpaal zich in mei 2032 zal voltrekken. Uit zijn computermodel blijkt dat een mannelijke atleet tegen die tijd in staat moet zijn om de marathon in 2 uur, 58 minuten en 5 seconden te lopen.
Het nieuwe wereldrecord is al gelopen….
Overigens kwam Eliud Kipchoge al dicht in de buurt bij die tijd. Hij liep de marathon in 1 uur, 59 minuten en 40 seconden in Wenen op 12 oktober 2019. Maar die recordpoging telde niet, omdat Kipchoge het record niet in een officiële wedstrijd liep.
Hij maakte gebruik van tempomakers, die constant in een v-vorm voor hem liepen om hem uit de wind te houden. Onderweg kreeg Kipchoge ook flesjes water aangereikt van fietsers. Hieronder zie je de beelden van dit onofficiële wereldrecord op de marathon.
De vrouwen zullen de barrière van twee uur overigens voorlopig niet slechten. Tenminste, dat voorspelt Simon Angus. Volgens zijn computermodel ligt de limiet voor vrouwen rond een tijd van 2 uur, 5 minuten en 31 seconden.
Ook die tijd kan binnen enkele jaren al worden gelopen, stelt Angus. “Waarschijnlijk lopen de wereldrecordhouders van de toekomst nu al ergens rond, mogelijk in Afrika”, verklaart hij op Runners World. “We weten alleen nog niet wie het zijn.”